Amaia Barredo Eusko Jaurlaritzako Elikadura, Landa Garapen, Nekazaritza eta Arrantzako sailburuaren ustez, “Euskadi ate zabala irekitzen ari zaie Japoniarekiko harremanei elikaduraren, gastronomiaren eta edarien sektorean”. Gaur goizean, Barredok Arabako Errioxako mahastiak eta upategiak aurkeztu dizkio hamasei komertzial, inportatzaile, sukaldari, kazetari espezializatu eta influencer japoniarrek osatutako ordezkaritzari.
Japoniako ordezkaritzak Bizkaiko, Arabako eta Getariako txakolina, sagardoa eta Arabako Errioxako ardoak ekoizten dituzten euskal geografiako hainbat leku ezagutuko ditu. Mariko Ichikawa sommelierrak eta Tokioko Ardoaren Eskolako Yosuke Satok euskal jatetxeekiko interes berezia erakutsi dute. Amaia Barredok Japonia eta Euskadi sustatzen ari diren harreman komertzial, gastronomiko eta kulturalak azpimarratu ditu gaur goizean.
Proiekzioa
Gastronomiaren arloan, Euskadik aitorpen aipagarria du Japonian, proiektu publiko eta pribatuak tarteko, hala nola, sukaldarien eta sommelierren arteko lankidetzak, euskal sukaldariek Japonian sustatutako jatetxeak eta Euskadin prestatutako sukaldari japoniarrek sustatutakoak, hala nola los chefs Yoshitsugu Yamamoto Osaka y Ryusuke Nakano Hokkaido.
Eusko Jaurlaritzak lankidetzak bultzatzen ditu Japonian eta horien artean nabarmentzen dira “Caprice”, 2022´an, kalitatezko produktuak sustatzeko izan zena; edo “Euskadi Japan 2023” ekimena, 2023an gauzatu zen eta erakundeen, enpresen, kulturaren, gastronomiaren eta turismoaren esparruetako sustapen-jarduerak biltzen zituen sektore anitzeko programa; eta “Basque Week”, euskal sukaldaritza eta kirol esperientzia tradizionalekin.
“Japoniak eta Euskadik gastronomiaren arloan duten harreman berezia indartu egiten da kultura-trukea eta kalitatezko produktuen ezagutza sustatzen duten era honetako ekimenen eta proiektuen bidez. Euskadik dituen hainbat ezaugarrik, hala nola lanerako gaitasunak eta zorroztasunak, emaitza bikainak lortzen laguntzen dute gure produktuen (industrialen, teknologikoen edo elikagaien) kalitatean”, adierazi dio Barredok Japoniako ordezkaritzari.
“Euskadik –erantsi du sailburuak– nekazaritza-, arrantza- eta elikagaigintza-tradizio aberatsa du, aniztasuna eta kalitatea ezaugarri dituena, eta bertako nekazaritzako elikagaien sektore dinamikoak urtean 4.400 milioi euroko negozio-bolumena sortzen du eta 1.000 milioi euroko balioa duten produktuak esportatzen ditu eta ia 140 mila pertsonari ematen die lana”.
Topaketak
Barredok Arabako Errioxako ardoaren kalitatea nabarmendu du, “edari bat baino gehiago da: munduan errekonozimendu enologikoa duten ardoaren eta kulturaren alde historikoki dena eman duen eskualde bat da. 18 herritan banatutako 310 km2-ko lur gorriak mahatsa lantzeko baldintza erabakigarriak betetzen ditu, lurrera eta klimara egokitzeko duen gaitasunagatik.
Halaber, azaldu duenez, “Eusko Jaurlaritzatik, Basque Culinary Centerren eskutik, maila goreneko prestakuntza-erreferentzia bat sortzen ari gara, nazioartean erreferentzia izango dena, eta, bereziki, Japonian, elikagaien eta gastronomiaren arloan duen sentsibilitatea kontuan hartuta: EDA Drinks & Wine Campusak bi egoitza izango ditu, bata Gasteizen eta bestea hemen, Laguardian, nazioarteko proiekzioarekin eta ikuspegi integralarekin, ardoaren eta edarien balio-katea indartzeko unibertsitate-prestakuntzaren, ikerketaren, berrikuntzaren eta ekintzailetzarako laguntzaren bidez.
Oraingoz Japonian inportatzailerik ez duten eta euren produktuak herrialde horretan sartu nahi dituzten Arabako Errioxako upategiek hainbat topaketa izango dituzte gaur, astelehena, bisitariekin. Japoniako dibulgatzaileen taldeak Elciego, Laguardia eta Samaniego bisitatuko dituzte. Asteazkenean Donostiara joango dira bertako pintxo eta “poteo” ohitura ezagutzeko. Beste hainbat topaketa ere egingo dituzte Getariako Txakolina Jatorri Deituraren barruan Getarian, Hondarribian, Aian eta Zarautzen, eta Euskal Sagardoa Jatorri Deituraren barruan Astigarragan.