Arabako Errioxako Ardoaren Ibilbideak antolatu du, Arabako Foru Aldundiaren eta Eusko Jaurlaritzaren laguntzarekin.
«Mahaiaren inguruan«, eno-gastronomia, kultura, tradizioa eta dibertsioa uztartzen dituen Arabako Errioxako Ardoaren Ibilbidearen proposamen batek hainbat jarduera antolatu ditu datorren astebururako Samaniegon, ardo-barrak, egile-dastatzeak, goi-mailako gastronomia, dastatzeak eta foodtruckak, kultura eta kirola eta zuzeneko musika uztartuz.
Cristina González Enplegu, Merkataritza eta Turismoko foru diputatuak, Raúl Pérez Iratxeta Elikadura eta Landa Garapeneko sailburuordeak eta Rosa García Arabako Errioxako Ardoaren Ibilbideko presidenteak ekitaldi enogastronomiko hau aurkeztu dute gaur, ekainaren 21ean eta 22an, Samaniegon, eta «Arabako Errioxako esentzia eta sustraiak bizitzera eta sentitzera» animatu dute, «ardoaren kultura omentzeko jaialdi batekin».
«Ez da dastatze bat bakarrik, murgiltze bat da, Arabako Errioxa bere sustraietatik ezagutzeko gonbidapena, zaporeen, istorioen eta paisaien bidez, espero baino haratago doan programa batekin, xehetasun bakoitzaren iraunkortasunaren eta benetakotasunaren alde eginez», adierazi dute.
Samaniegoko Udaletxeko plaza izango da ospakizunaren erdigunea, eskualdeko ardoen aukeraketa dastatzeko, kopaka aurkitzen zailak diren erreferentziekin, eta Gourmet txokotik Arabako Errioxako zati bat etxera eramateko. Sukaldaritza-eskaintza osatzeko, foodtruck eta gastronomia-postu sorta zaindua eskainiko da, gourmet hanburgesetatik hasi eta pulled pork ogitartekoetaraino, baita zero kilometroko osagaiekin egindako tortilla berriak ere.
MAHAIAREN INGURUAN, burua eta ahosabaia estimulatzen dituzten proposamenak eskaintzen ditu:
- Egile-dastatzeak Juanjo Figueroarekin. Juanjo Figueroa sommelier ezagunak «Tempranillo, el viaje» bidaia sentsorialetan gidatuko du, mahats hau beste eskualde batzuetako adierazpenekin alderatuz, edo «Musika 5 ardo, 5 abesti» originalean. Ardoaren sekretuak ere ezagutuko ditu bere «Cata amigable» lanean eta «La fuerza del terroir» erakutsiko du.
- Sunset & Dine Baigorri Upeltegietan. Larunbat gauean, ilunabarraren magiak bat egiten du Arabako Errioxako ardoekin uztartutako goi mailako euskal gastronomiarekin, ametsezko ingurune batean. Jaialdia Alurr Dantza Taldearen dantza berritzailearekin osatzen da, tradizioa eta abangoardia uztartzen dituena.
- Dastaketak: Maturana Creameko artisau-izozkietatik hasi eta OliOliveko olioetaraino eta Moraita gaztetaraino, Samaniegoko upeltegi enblematikoetako dastatze esklusiboetatik igaroz, hala nola Ostatu, Pascual Larrieta, Alútiz, Heredad de Aduna, JF Iradier, Remirez de Ganuza, Bello Berganzo eta Amaren. Bakoitzak leiho bakarra eskaintzen dio bere ardoen filosofiari eta ondareari.