Antoñanak herriko adinekoentzako jantoki sozialeko zerbitzu berriaren proba bat egin du

0

• Esteban García Campijo: «Gure 24 adinekoei zuzenduta, bakarrik egotea saihestuko du eta harreman sozial handiagoa izaten lagunduko du».

• Eskualdeko jatetxe batean egindako eta toki eroso batean artatutako janariak izango dira.

• Erabiltzaileek prezio murriztua ordainduko dute: bi plater, postrea eta edaria.

Antoñanako Administrazio Batzarrak gaur, azaroak 13, osteguna, herriko adinekoentzako otordu-zerbitzu pilotu berriaren lehen jardunaldia egin du. Astelehenetik ostiralera, eguerdian, Gizarte Etxean bazkaltzera joan ahal izango dira, Eusko Jaurlaritzako Ongizate, Gazteria eta Erronka Demografikoko Sailak lagundutako prezio motz baten truke.

Esteban García Campijo Antoñanako Administrazio Batzarreko presidenteak zehazten duenez, «adineko pertsona izatea ez da bizi-kalitate eskasagoaren sinonimoa. Landa-ingurunearen baldintzak hobetzearen barruan, ekimen pilotu hau sustatu dugu, zerbitzuaren erosotasuna ezagutu ahala egokituko den eta hamar edo hamabi inguru izan daitekeen erabiltzaile-kopuruarekin». Eskualdeko jatetxe batek egiten ditu otorduak, eta Antoñanako gizarte-zentro zabalean zerbitzatzen dira. Bertan, mahai, sukalde-instalazio eta barra egokiak daude. Ekimenarekin batera, Osakidetzako Mateo Deuna eskualdeko Osasun-zentroak ere parte hartzen du.

«Hemen eta Europar Batasun osoan ezagutzen dugun landa-ingurunearen despopulazioak, biztanleriaren zahartzeak, bakarrik bizi diren adineko pertsona gehiagorekin bizi-itxaropena handitzeak, familia-ereduan izandako aldaketek eta etxean bizitzen jarraitzeko nahiak kolektibo horren beharrak areagotzea dakar, eta ekintza eta baliabide berritzaile eta egoki berrien erronka planteatzen du. Gizarte orokorrean ikusten den joera hori nabarmenagoa da landa-eremuan» zehaztu du García Campijok.

Arabako landa-ingurunearen ezaugarri geografiko eta sozialek agerian uzten dute biztanle-guneak oso sakabanatuta daudela eta zahartze-tasa handia dela. Antoñanan, esaterako, adineko pertsonen kolektiboa nabarmentzen da, batez ere gizonena, bakarrik bizi baitira, kontaktu sozial gutxiagorekin, jarduera fisiko eta sozial baxuarekin eta jarduera berriak egiteko motibazio faltarekin.
Antoñanak sukaldea eta jantokia dituen gizarte-zentro bat du, eta, beraz, Administrazio Batzarrak esku-hartze hori diseinatu du adinekoei menu edo dieta orekatu bat eskaintzeko, arrazoizko prezioan, harreman-ingurune atsegin batean.

Helburuak

Esteban García Campijoren arabera, «helburu orokorrak honako hauek dira: hartzaileen nutrizio-premietara egokitutako janaria ziurtatzea; adinekoek elikaduran ohitura osasungarriak gara ditzaten erraztea; ahalik eta denbora luzeenean bizimodu autonomoa izan dezaten laguntzea; etxean eta ingurunean egoteko aukera ematea; arrisku-egoerak detektatzea eta sareak eta gizarte-harremanak sortzea erraztuko duten espazioak sustatzea,» nahi ez den «bakardadea saihestuz. «Malnutrizio- eta arrisku-egoerak ere prebenitzen dira, janariak, istripuak edo isolamendua jatearen eta prestatzearen ondoriozkoak, eta hirugarren adinekoen ikuspegi positiboa sustatzen da herritarrengan» azpimarratu du Antoñanako Administrazio Batzarreko presidenteak.

Hartzaileak

Ekimena Antoñanako adinekoentzat pentsatuta dago, 65 urtetik gorakoentzat, bakarrik edo ezkonduta bizi direnentzat, modu autonomoan elikatzen direnentzat, elikadura orekatuarekin laguntza behar dutenentzat edo espazio erlazional eta abegikorra behar dutenentzat.

Antoñanan, azken erroldaren arabera, 65 urtetik gorako 39 pertsona bizi dira. Galdeketa baten arabera, 10 edo 12 pertsona inguruk hasieratik erabili nahi dute jantokiko baliabide sozial hori. Ekimen honekin lortzea espero diren emaitzak honako hauek dira: eguneroko janari-zerbitzua ematea, dieta orekatu batekin; osasunaren narriadura prebenitzea; adinekoen autonomia pertsonala erraztea; nahi ez den bakardadea desagerraraztea, parte hartzen duten adinekoen gizarte-harremanak indartuz eta adinekoei beren bizi-ingurunean ahalik eta denbora gehien eutsiz.

«Ekimenaren eragin positiboak gure adinekoen bizitzako beste alderdi batzuk hartzen ditu; etxean baino gutxiago gastatzen dute; lagunartean jatean eta berriketan aritzean beste pertsona batzuekin dituzten harremanak areagotzen dituzte; arreta jasotzen dutela sentitzen dute; parte har dezaketen programei, zerbitzuei eta jarduerei buruzko informazioa entzuten dute; balizko beharrak detektatzen dituzte, eta beren ohiko ingurunean autonomiari eta independentziari eusten laguntzen duen jarduera da. Horrekin guztiarekin familiak lasaiago daude», ondorioztatu du Administrazio Batzarreko presidenteak.

Garapena

Proiektu hau garatzeko, Administrazio Batzarraren Gizarte Zentroko sukalde eta jantokiko instalazioak erabiliko dira. Sukalde industriala eta egongela-jangela dituzte, mahaiak, aulkiak eta telebista-pantaila eta guzti. Gizarte-zentroak mugikortasun murriztura egokitutako sarbideak eta komunak ditu. Otorduak Maeztuko jatetxe batek prestatuko ditu eta cateringaren bidez Antoñanako Zentrora eramango dira. Herriko pertsona batek, janari-erabiltzailearen ziurtagiri ofizialarekin, jangelako zerbitzua eskainiko du.

Jantokiko menuak egiteko, Arabako Mendialdeko Km-0 produktuak erabiliko dira, eta Maeztuko Landa Osasuneko Zentroko mediku taldeak ezarritako nutrizio-jarraibideak beteko dira. Antoñanako adinekoentzako jantoki sozialaren baliabidea martxan jarri ondoren eta funtzionamenduko lehen hilabeteen ondoren, lehen ebaluazio bat egingo da bederatzi zerbitzuaren eragina baloratzeko. «Jantoki-zerbitzua erabiltzeko interesa izan dezaketen pertsonei buruz egindako galdeketaren arabera, egunean 10 pertsona inguru izan daitezkeela kalkulatzen da, baina 65 urtetik gorako 24 pertsonako talde batetik abiatzen gera, zehaztu du García Campijok.