Euskadiko turismoa % 15 hazi da lehen sei hilabeteetan, 2022ko datuekin alderatuta

0

 

  • Uda honetarako aurreikuspenak positiboak dira, eta garrantzitsuena urtaroen araberako hazkunde desestazionalizatua da, eta horrek jasangarritasuna ematen dio euskal turismoari.Javier Hurtado Eusko Jaurlaritzako Merkataritza, Turismo eta Kontsumo sailburuak elkarrizketa batean parte hartu du Cadena SER Euskadiko «Hoy por Hoy» saioan. Bertan, turismoarekin, kontsumoarekin eta euskal merkataritzarekin lotutako hainbat gai jorratu ditu.
Salmenten urte arteko % 1,1eko igoera islatzen duten txikizkako merkataritzaren indizearen datuei buruz galdetuta, Javier Hurtado sailburuak administrazio publiko guztiek inflazio baxuari eusteko egindako ahaleginak nabarmendu ditu, eta horrek eragin positiboa du kontsumoan. Azken zifrek adierazten dute euroguneko inflazioa % 5,5ekoa dela eta Espainiakoa % 1,9koa, politika ekonomiko egokien adierazgarri. Hala ere, haren iritziz, datu horiek denbora-testuinguru zabalago batean baloratu behar dira. Izan ere, Euskadiko txikizkako sektoreak eta merkataritzak hiru trantsizio garrantzitsu dituzte: digitalizazioa, ingurumen-trantsizioa eta biztanleriaren zahartzea. Horiek lan egiteko modua aldatzen ari dira, eta mugitu egiten gara. Sailetik politikak merkataritzari laguntzera bideratzen dira, eta bereziki tokiko merkataritzari, aldaketetara egokitu behar baita, eta Euskadiko 2030erako Merkataritza Estrategia da gure ibilbide-orria.
Turismoari dagokionez, Javier Hurtado sailburuak aipatu du abuzturako aurreikuspenak positiboak direla. Urtarriletik ekainera bitarteko datu finkatuei dagokienez, % 15eko igoera nabarmendu behar da, aurreko urteko aldi berarekin alderatuta. Sailburuak hazkunde-datu horien garrantzia adierazi du, udako denboralditik kanpo gertatzen direlako. Horrek adierazten du fluxuak jasangarritasuna handitzeko destazionalizatzearen estrategiak emaitzak ematen dituela. Baita ekonomiari nabarmen laguntzen dion sektore bati laguntzeagatik ere, enplegua sortuz (107.000 lanpostu) eta beste sektore batzuk bultzatuz, hala nola kultura, garraioa eta ostalaritza.
Hurtadok turismo-zerga baten proposamenari heldu dio, eta nabarmendu du orain dela une egokia neurri hori eztabaidatzeko, legegintzaldi hasieran sektoreak bere negozioak geldirik izan baitzituen pandemiaren ondorioz, eta lehentasuna sektorea suspertzea baitzen. Sektorearen eta administrazioen arteko adostasunaren beharra nabarmendu du, tartean dauden alde guztientzat bidezkoa eta onuragarria izango den eredu bat diseinatzeko. Sailburuak azpimarratu du Sailak eztabaida argitu nahi duela, baterako lan-esparru baten barruan. Sailburuak azpimarratu du beharrezkoa dela ikuspegi serio eta kolaboratibo bat izatea guztion onurarako, «garrantzitsuena da lan hori egin dezagun eta aukera izan dezaten adierazpenak egiten jardun dutenek, beren proposamenak guztiekin partekatzen lan egin beharrean, guztion artean akordio batera iritsi ahal izateko.»

Hurtadok, Bilbon egindako musika-ekitaldi batean kanpoko jan-edana duten ekitaldietara sartzea mugatzeari buruzko salaketa bati dagokionez, azaldu du indarrean dagoen araudiak zenbait baldintza ezartzen dituela praktika horietarako. Adierazi zuenez, osasun-irizpide eta egoera berezi batzuen arabera, barrutitik kanpo kontsumitzeko sarrera eta irteera baimendu behar dira, eta bertaratutakoentzako ur-iturriak egon behar dira eskuragarri. Sailburuak gogorarazi du oraingoz ez dagoela partikularren salaketarik jaialdi horri buruz, eta kexak dauden arauen arabera artatzen direla.