Nekazaritza Sailak Arabako Errioxako ardoa, txakolina eta sagardoa sustatzeko ekintzak prestatzen ari da

0

Arabako Foru Aldundiak modu estu eta etengabean lan egin du lehen sektorearekin, COVID-19ren hedapenetik eta Alarma Estatuaren adierazpenetik lurraldean sortu diren arazoei erantzuna ematen saiatzeko. Hala azpimarratu du gaur goizean Eduardo Aguinaco Nekazaritza diputatuak, eta azken hilabete eta erdian bere sailaren kudeaketa azaldu du Arabako Batzar Nagusietan. Besteak beste, Arabako Errioxako ardoei, Aiarako txakolinari eta Arabako sagardoari laguntzeko neurriak prestatu ditu, sustapen ekintzen bidez, besteak beste.

«Egia da nekazaritza eta abeltzaintza ez daudela hartutako salbuespenezko neurriek zuzenean eragindako jardueren artean. Hala ere, ekoizpen sektore batzuk dagoeneko hasi dira asaldura eta inpaktu ekonomiko garrantzitsuak jasaten, batez ere ohiko merkataritza kanalen geldiarazpenaren, itxieraren edo mugen ondorioz: jatetxea, Horeca, ustiategiko zuzeneko salmenta, azokak,.. Eta horien artean bereziki azpimarratu nahiko nuke mahastizaintzaren eta sagardogintzaren, arkume eta antxumearen, gaztaren eta baratzezaintzako zenbait produkzioren egoera konplexua», esan du diputatuak, eta nekazariek eta abeltzainek egoera horretan egiten duten ahalegina gogoratu du. «Beren eguneroko lanarekin gure mahaiak hornitzea bermatu dute, gure inguruan ekoizpen sektore indartsu eta dibertsifikatua edukitzearen garrantzia ulertaraziz”.

Alarma egoera deklaratu zenetik, Nekazaritza Sailak, Eusko Jaurlaritzarekin, gainerako aldundiekin, Gobernuaren Ordezkariordetzarekin eta sektorea ordezkatzen duten eragileekin lankidetza estuan eta etengabean arituz, neurri sorta bat hartu du produkzio jardueren garapena errazteko, sektore ehunari eusteko, ustiategietan eragin ekonomikoa murrizteko eta merkataritza-distortsioek gehien eragiten dieten jarduerak suspertzeko.

«Hori da Arabako ardoen egoera. Arabako Errioxak, Aiarako txakolinak eta Arabako sagardoak aurrekaririk gabeko krisiari aurre egin behar diote ardogintzaren sektorean, Arabako ikur eta gako ekonomikoa baita. Ez da mehatxu bakarra familiaren upategientzat, baita mahats-saltzaileen errentagarritasun ekonomikoarentzat ere», esan du Aguinakok.

Lehen asteetan, upeltegiek finantza eta lan-neurriak hartu dituzte, eta sailak etengabe hitz egin du sektorearekin. «Bi lan ildo identifikatu dira: batetik, upeltegi mota horretatik datozen Arabako ardoak sustatzea retail kanalean, non ez duten ia presentziarik, banaketa-kateekin egindako akordioen bidez, eta, bestetik, merkataritza elektronikoa kudeatzeko plataforma propio bat diseinatu eta merkaturatzea, ABRAren logistika partekatuarekin lotuta. Era berean, Ardoa Basque Wine Office eta Arabako Foru Aldundiaren bidez merkataritza sustatzeko laguntza ildoak aztertzen ari dira. Sektorearen bilakaera eta egoera ezagutzeko behatoki bat martxan jartzeko beharra ere azpimarratu du, merkatuak epe ertainean izango dituen zailtasunen jakitun», zehaztu du Eduardo Aguinacok.

Baina salmentaz gain, herritarren mugimenduak mugatzearen ondorio garrantzitsuenetako bat mugak ixtea eta sasoikako langileek nekazaritzako lanak egiteko joan etorriak debekatzea da. Arabako Errioxan berdean inausteko kanpainarako sasoikako langileen premia handiari erantzuteko, Arabako Foru Aldundia, UAGA eta Lanbide Euskal Enplegu Zerbitzua lanean ari dira Arabako nekazaritza sektorea 500 sasoikako langilez hornitzeko. Tokiko langileak erakartzea da helburua, joan etorriak saihesteko, lekualdatzea errazteko eta ostatu komunitarioak ez erabiltzeko. «Interesa duten pertsonak hautatzeko prozesuan eta prestakuntza baten diseinuan lanean ari gara, telefono mugikorren bidezko bideo laburrak erabiliz, baita arabieraz ere. Era berean, enplegatzaileek langileen lan osasuna bermatzeko prebentzio ekipoak eta bitartekoak eskura izan behar dituzte. Azkenik, 13/2020 Errege Lege Dekretuak sasoikako langileak kontratatzeko ezarritako hurbiltasun irizpidea zabaltzeko agindu bat izapidetzen ari dira», ziurtatu du Nekazaritza Saileko arduradunak amaitzeko.